top of page
aşılanması

HPV Tedavisi

HPV, günümüzde çok  yaygın olarak bilinmiyor olsa da erkek ve kadınların sağlıklarını, özellikle cinsel sağlıklarını ciddi oranda etkilediği için önemli  bir virüstür. Farklı türleri bulunan ve kansere kadar gidebilecek sağlık sorunlarına  sebep olan bu virüsü, detaylı bir şekilde ele almak istedik.

HPV Nedir?

HPV; Human Papilloma Virüs kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşan bir tanımlamadır. Human Papilloma Virüsü, oldukça fazla sayıda türü bulunan ve cinsel yolla bulaşarak kişileri enfekte eden bir virüs türüdür. Oldukça yaygın olan HPV ile enfekte olma riski, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm yetişkin bireyler için 50 yaşına kadar %80’dir.

HPV ile enfekte olunması durumunda, kişilerin bağışıklık sistemi devreye girerek, virüsün ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Bu durumda, herhangi bir hastalık gelişimi görülmez. Ancak, enfekte olunan virüs türüne de bağlı olarak, genital siğiller ortaya çıkabileceği gibi; rahim ağzı kanseri başta olmak üzere diğer genital bölge kanserlerine neden olan lezyonlar da oluşabilir.

Kadınlarda HPV

Kadınlarda ortaya çıkan HPV’ye bağlı lezyonları dışardan gözlemlemek zordur. Bu durum, kadının cinsel organının yapısından da kaynaklıdır. Vajinanın içe doğru ve girintili yapısı sebebiyle siğiller dışarıdan fark edilmez. Spekulum dediğimiz alet takılarak vajina ve rahim ağzının değerlendirilmesi gerekir.Kadınlar için yüksek risk taşıyan HPV, rahim ağzı kanserine sebebiyet vermesiyle bilinmektedir. Fakat vajinal, anal ve oral kanserlere de sebebiyet verebilmektedir.

Cinsel ilişki ile bulaşan HPV’den korunmak için gereken önlemler alınabilir. Buradaki en önemli tedbir tek eşliliktir. Çiftlerin her ikisinin de tek eşli olması hem HPV hem de diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskini azaltacaktır. Çünkü HPV bazı kişilerde lezyon veya belirti oluşturmaz. Bu nedenle kişi hastalığı taşıdığını bilmez ama eşine bulaştırır. Birden fazla partneri olanlarda bu nedenle HPV bulaşma riski yüksektir. Virüsün olduğuna dair belirti gösteren bir partner ile cinsel ilişkiye girmemek ve HPV aşısı olmak alınabilecek diğer önlemler arasındadır.

Erkekte HPV

HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olmasından dolayı daha çok anılmasına rağmen erkeklerde genital siğil çıkmadıkça fark edilmeyen  etkili bir virüstür. Erkeklerde hiçbir belirti göstermeksizin bulunabilir. Bu da bulaş riskini artırmasına sebep olmaktadır. Erkeklere de kadınlara benzer şekilde cinsel yolla bulaşır. Erkekler için de penis ve anüs kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerine sebep olabilir.

HPV’nin pek çok alt tipi bulunur. Bunlardan genital bölgeyi enfekte edenler, düşük ve yüksek riskli tipler olarak 2’ye ayrılarak değerlendirilebilir. Düşük riskli olanlar genelde siğil benzeri lezyonlara neden olduğu için, kanser vb. ciddi sorunlar için herhangi bir endişe söz konusu olmaz. Fakat yüksek riskli HPV tipleri genelde siğil gibi gözle görülür lezyon oluşturmadan kronik enfeksiyonlara ve uzun dönemde kanserlere neden olabilmektedir. Hem düşük hem yüksek riskli HPV tipleri bir arada bulunabildiği için genital bölgede, anüs, skrotum, penis, ağız veya boğaz bölgelerinde cilt değişimi hissedilirse doktora başvurmak gerekir.

HPV, erkeklerde penil, anal, oral ve baş-boyun kanser türlerine sebep olabilmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde bu durumların ortaya çıkması daha az gözlemlenmiştir. Erkeklerde görülen bu HPV’ye kanserler kadınlara göre daha nadir olduğu için ulusal tarama programına alınmamıştır. Kadınlarda ise rahim ağzı kanseri için tarama testi yani smear ve HPV testi mevcuttur. Virüsü taşıyan kişilerle cinsel ilişkiye girilmesi virüsün bulaşmasına sebep olmaktadır. Virüs sonucu ortaya çıkan hastalıkların; sünnetsiz erkeklerde, HIV olanlarda, başka cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyanlarda, sigara-alkol kullananlarda, bağışıklığı kötü olanlarda ve eşcinsel ilişki yaşayanlarda daha fazla olduğu görünmektedir.

Genital Siğil (HPV) Nedir? Neden Olur? Genital Siğil Çeşitleri – Doçent Doktor Nermin Köşüş (Video)

 

Kansere Neden Olan HPV Türleri Nelerdir?

Human Papilloma Virüs, yaklaşık olarak 200 farklı alt türe sahiptir. Bunlar arasında bazı türler genital siğillere yol açarken, bazı türleri ise kansere neden olmaktadır. HPV türleri arasında 14 tanesi, kanser ihtimali açısından yüksek risk barındırır. Düşük kanser riski barındıran türleri de dikkate aldığımızda, riskli sayılabilecek ve en sık görülen türleri şöyle sıralayabiliriz.

  • HPV Tip 6

  • HPV Tip 11

  • HPV Tip 16

  • HPV Tip 18

  • HPV Tip 26

  • HPV Tip 31

  • HPV Tip 33

  • HPV Tip 35

  • HPV Tip 39

  • HPV Tip 44

  • HPV Tip 45

  • HPV Tip 51

  • HPV Tip 52

  • HPV Tip 53

  • HPV Tip 56

  • HPV Tip 58

  • HPV Tip 59

  • HPV Tip 66

  • HPV Tip 68

  • HPV Tip 73

  • HPV Tip 82 kanser riski taşıyan HPV türleri olarak sıralanabilir.

Genital Siğillere Yol Açan HPV Türleri Nelerdir?

HPV Tip 6 ve HPV Tip 11, genital siğillere en çok yol açan virüs türleri olarak karşımıza çıkar. Ancak bunların yanı sıra, genital siğillere yol açtığı bilinen 40 adet HPV türü bulunur.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüs türüdür. Cinsel birliktelik esnasında, HPV’li cilde temas edilmesi sonucunda, enfekte olunur. Bulaşma için illa tam bir ilişki olması gerekmez. Sadece ten tene temas ve sürtünmeyle de bulaşma olabilir. Temas edilen cilt yüzeyini tamamen kapatmadığı için kondom kullanımı, HPV karşısında tamamen koruma sağlamaz. Ancak kondom kullanımı, risk azaltıcı bir etki sağlayabildiği ve diğer cinsel yollarla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağladığı için tavsiye edilmektedir.

HPV’den Korunma Yolları Nelerdir?

HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.

HPV’nin yol açtığı rahim ağzı kanseri gibi risklerden korunmak için 9-11 yaşından itibaren, rahim ağzı kanseri aşısı yaptırılabilir. Aşı, daha önce HPV ile enfekte olmamış bireylerde daha etkili olduğu için erken yaşlarda uygulanması gerekmektedir. Genellikle 11-12 yaş civarında hem kız hem de erkek  çocuklarında aşı uygulaması yapılması tercih edilir. Aşı uygulamasında, 15 yaş öncesinde 2 doz, 15 yaşından sonra ise 3 doz aşılama yapılarak koruma sağlanır.

Aşının yanı sıra, düzenli olarak jinekolojik kontrollere başvurmak da önemlidir. Hem aşı yaptırmış olan hem de aşı yaptırmamış olan tüm bireyler, düzenli olarak rahim ağzı kanseri tarama testlerine başvurmalıdır. Pap-Smear testi ve HPV DNA testleri, HPV ile enfekte olan bireylerde rahim ağzı kanserinin erken tanı ve gelişiminin tespitinde, oldukça etkili olan  yöntemleridir.

HPV Genotiplendirme

HPV virüsünün hangi tipinin bulaştığının tespiti için kullanılan bir test yöntemidir. Bu sayede virüsün sebep olabileceğini hastalıkların da önüne geçilmesi sağlanabilmektedir. Kadınlar için daha doğru sonuç vermektedir, bu sebeple de erkekler için pek tercih edilen bir test değildir.

Test için jinekolojik muayene esnasında sürüntü örneği alınır ve özel bir solüsyon içerisine konularak test için gönderilir. Erkeklerde test için  siğil varsa siğil alınarak gönderilir, yoksa penis ucundan sürüntü örneği alınır. Testin pozitif çıkması, virüsün varlığını işaret etmektedir. Ancak pozitif bir test kesinlikle kansere işaret etmemektedir.

HPV ve Cinsellik

HPV virüsü, cinsel temasla  bulaşan bir virüstür. Bu sebeple tek eşlilik  ve evlilik dışı ilişkilerden uzak durmak bu virüsten korunmak için en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan korunma yöntemleri, bu virüs için de uygulanabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta virüs ten tene temasla bulaştığından, ilişki esnasında cilt ile temasın engellenmesidir. Bu sebeple kondom kullanımı hastalık bulaşma riskini azaltır ancak  cinsel bölgeyi  tam kapatmadığından tam bir koruma sağlamaz.

Virüsün sebep olduğu siğiller, cinsel organlarda olduğundan rahatsız edici olmaktadır. Uzun yıllar boyunca da varlığını devam ettirebilir. Siğiller ağrısız olduğundan ilişki sırasında acı vermez fakat görüntüsü özgüveni etkileyebilmektedir.

Siğil tedavisi sonrası kişiler cinsel hayatlarına daha konforlu bir şekilde devam edebilmektedir.

HPV Tedavi Seçenekleri

HPV tedavisi için erkekler ve kadınlar için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Erkekler için tedavi genellikle siğillerin yakılması şeklindedir. Yakma işlemi, acılı bir süreç olduğundan lokal anestezi ile işlem yapılmaktadır. Fakat siğil boyutu büyükse genel anestezi de tercih edilebilmektedir. Kadınlarda ise farklı yöntemler kullanılır. Siğillerin dondurularak ortadan kaldırılması olan krioterapi, asit bazlı çözelti ile siğilin soyulmasının sağlanmasına yönelik olan trikloroasetik asit, siğil yakma işlemi olan elektrokoterizasyon, lazerle siğil tedavisi, kimyasallar ve interferon tedavisi yöntemler arasındadır. Bu yöntemlerin hepsi genital siğil (kondilom) tedavisi yöntemleridir.

HPV tedavi seçenekleri, tercihe ve yapan uzmana göre tercih edilebilir. Evde uygulamak isteyen hastalar ise trikloroasetik asit yöntemini tercih edebilir.

Siğiller, bazen bağışıklığı iyi olan hastalarda ilk 3-6 ay  içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Bu nedenle daha önce muayene olup test yaptırmış ve sonucu iyi olan hastaların, yeni çıkan birkaç tane minik siğili birkaç ay takip etmesinde bir sakınca yoktur. Ama siğiller büyüyor ve sayıca çoğalıyorsa, beklemekle geçmiyorsa tedavi için baş vurulmalıdır.  Siğillerin kendiliğinden geçmesi virüsün artık vücutta olmadığı anlamına gelmez.  Siğiller bağışıklık durumuna göre bazen yıllar sonra tekrarlayabilir.

HPV Tedavisi

HPV tedavisi, Human Papilloma virüsünün neden olduğu hastalıkların tedavisidir. HPV olarak da bilinen Human Papilloma Virüs, 200’den fazla türü bulunan bir virüstür. Cinsel yolla bulaşan HPV, enfekte olunan türüne bağlı olarak, farklı hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Bazı türleri, genital siğillere neden olurken, bazı türleri ise kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Cinsel birliktelik esnasında, cilt cilde temas ile geçen HPV, kondomla korunulan durumlarda bile, deri yüzeyini tam olarak örtmek mümkün olmadığı için bulaşabilmektedir. HPV tedavisi, enfekte olunan HPV türüne ve kişilerde gelişen hastalıklara bağlı olarak gerçekleştirilir.

HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV tedavisinde, jinekolojik muayene esnasında uygulanan Pap-Smear testi ve HPV DNA testi sonuçları önemli bir yer tutar. Bu testler ile kanser öncesi lezyonları tespit etmek ve kanser başlamadan tedavi gerçekleştirmek mümkündür.

HPV ile enfeksiyonun genital siğillere yol açtığı vakalarda ise siğiller, kremler, asit uygulama, dondurma, lazer, yakma yöntemleri veya cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılırlar. Siğillerin ortadan kaldırılması sırasında siğillerin tamamen temizlendiğine dikkat etmek gerekir.

YASAL UYARI

Web sitemiz, ziyaretçilere genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlıkla ilgili herhangi bir karar almadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışın. İçerik, kişisel sağlık sorunlarınız için bir rehber olarak kullanılmamalıdır. Sitemiz, herhangi bir tedaviyi başlatma, değiştirme ya da ilaç kullanımı önerisinde bulunmaz. Tüm içerik, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir ticari amaç güdülmez.

© 2024, Özgen Nahya Özdoğar, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

bottom of page