
Gebelik Takibi ve Doğum
Gebelik Takibi Nasıl Yapılmaktadır?
Hamilelikleri onaylandıktan sonra tüm hamile kadınlar için hamilelik takibi şiddetle tavsiye etmekteyiz. Tipik olarak, çoğu gebeliğin tespit edildiği dönem olan gebeliğin 6. ve 8. haftaları arasında başlatılır. İlk muayene bittikten sonra bu kontroller başlamalı ve hamileliğin sonuna kadar devam etmelidir. Kontroller hamileliğin 28. haftasına kadar dört haftada bir planlanır. 28. haftadan sonra, hamile kadın 36. haftaya kadar iki haftada bir, daha sonra hamileliğin sonuna kadar haftada bir kez doktora görünmelidir.
Bununla birlikte, hamilelikleri sırasında komplikasyon geliştirme riski daha yüksek olan ve daha sık doktora gitmesi gereken durumlar ise
-
Fazla kilolu veya zayıf
-
Çok genç olmak
-
35 Yaş üstü
-
Komplike veya yüksek riskli gebelik öyküsü var olan kişiler
-
Yüksek tansiyon, diyabet, otoimmün bozukluklar, HIV ve kanser gibi tıbbi durumlarda
-
İkizlere, üçüzlere veya nadir durumlarda daha fazla bebeğe hamileyseniz.
Bu prosedürün amacı hem annenin hem de fetüsün sağlıklı olduğundan emin olmaktır. Her ziyarette, ağırlık ve kan basıncı düzeyi gibi hayati bilgilerin yanı sıra fetüsün genel sağlığı ve tahmini boyutuna, konumuna ve kalp atışına dayalı olarak sürekli büyümesi de dahil olmak üzere hastanın sağlığı teyit edilmelidir. Bu kontroller sırasında hamileliği etkileyebilecek endişeleri tespit etmek amacıyla bazı tetkikler de yapılabilir.
Anne Muayenesi
Check-up'ın ilk kısmı, hamile kadının ağırlığının ve kan basıncının alınmasını içerir ve bunlar daha sonra ilk hamilelik ziyareti sırasında alınan verilerle karşılaştırılır. Hamilelik sırasında belirli noktalarda bazı doğum öncesi muayeneler de yapılabilir.
Bunlar şunları içermektedir:
-
Amniyosentez
-
Glikoz yükleme taraması
-
Glükoz dayanımı testi
-
koryonik villus
-
Stressiz test
-
İdrar testi
Fetal Muayene
Anne kontrol edildikten sonra, aşağıdaki faktörlere dayalı olarak fetüsün büyümesini izlemek için karnının fizik muayenesi yapılır:
Fetüsün konumu
Leopold manevrası gibi harici muayene teknikleri kullanılarak belirlenebilir. Bu teknik, başından başlayarak fetüsü bulmak için hamile kadının karnını hissetmeyi içerir. Doktor tipik olarak rahmin fundus veya üst kısmı ile başlar ve daha sonra karşı tarafa ve pelvisin kasık bölgesine gider. Fetüsün anne rahmindeki pozisyonu dikkate alınması gereken önemli bir faktördür, çünkü bazı fetal pozisyonlar doğum sürecinde zorluklara neden olabilir.
Kalp atışı
Bebeğin kalp atışı 10. ve 11. haftalar arasında tespit edilir ve bundan sonraki her ziyarette düzenli olarak kontrol edilir. Dış ve iç izleme teknikleri mevcuttur. Normal bir fetal kalp hızı dakikada 120 ila 160 atış arasındadır ve 10. haftada 170'e yükselir ve hamileliğin sonuna doğru 130'a düşer. Bu, fetüsün sağlığının iyi bir göstergesidir ve fetüsün sıkıntı içinde olup olmadığını da belirleyebilir.
Ultrason taramaları
Hamileliğin belirli noktalarında ultrason taramaları gereklidir. Tipik olarak hamile bir kadının en az bir ultrasonografi seansı geçirmesi önerilir. Bu prosedür, bir görüntüye işlenen ses dalgalarını üretmek için hamile kadının karnına bir cihaz yerleştirilerek yapılır ve bu daha sonra doktor ve ebeveynler tarafından görüntülenmek üzere bir monitörde görüntülenir. Hamile kadının bazen pelvik ultrasona girmesi gerekir.hamileliğin erken evrelerinde. Kadın hamileliğinin sonuna yaklaştığında başka bir ultrason istenebilir. Bununla birlikte, bazı doktorlar özel bir neden varsa aylık ultrason taraması da yaparken, bazı anneler de özellikle fetüslerinin büyümesini bu taramalarla takip etmeyi talep etmektedir. Hamileliğin altıncı ayından sonra planlanan bir ultrason taraması, genellikle fetüsün cinsiyetini doğrulayabilir, ancak bazı ultrason teknisyenleri, 12. hafta gibi erken bir tarihte yapılan bir tarama yoluyla cinsiyeti belirleyebilen özel teknikler kullanır.
Fetal aktivite seviyesi
Bebeğin hareketlerini ve büyümesini belirlemek için özel izleme ekipmanı kullanılabilir. Bu, bir fetüsün aktivite düzeylerinin yükselmesi ve düşmesi, sağlığının güçlü göstergeleri olduğundan, doğum öncesi ziyaretin bir başka önemli parçasıdır.
Olası Riskler ve Komplikasyonlar
Gebelik takip ziyareti anne ve fetüs için herhangi bir risk oluşturmaz. Aslında dokuz aylık hamilelik döneminde ortaya çıkabilecek her türlü risk ve komplikasyonun önlenmesinde ve giderilmesinde önemli rol oynar.
Doktorunuzun dikkat etmesi gereken bu olası riskler ve komplikasyonlar şunları içerebilir:
-
Anemi
-
İdrar yolu enfeksiyonları
-
Hipertansiyon
-
Aşırı kilo alımı
-
Enfeksiyonlar
-
Şiddetli sabah bulantısı
-
Gestasyonel diyabetes mellitus
Bazı komplikasyonlar erken tespit edilirse, anne ve bebek için daha fazla risk oluşturmadan güvenle çözülebilir. Örneğin, hastanın kan basıncı her ziyarette yükseliyor gibi görünüyorsa veya belirli bir ziyarette alışılmadık derecede yüksekse, doktor sorunu erken çözebilecektir. Aynı şekilde hasta çok fazla gestasyonel ( gebelik şekeri) kilo alıyor gibi görünüyorsa, buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemek için doktor bazı beslenme tavsiyeleri verebilir. Ayrıca, enfeksiyon tespit edilirse, doktor hamile kadınlar için güvenli olan ilaçları reçete edebilir. Gebe bir hastanın hassas durumu nedeniyle, bu kontroller sırasında yapılan tüm fizik muayeneler güvenli olup, hastaya ve bebeğine herhangi bir zorluk veya acı vermemektedir.